Over Cultuur werkt

Renate van de Weijer is een gediplomeerde cultuurhistoricus, opgeleid aan de Radboud Universiteit van Nijmegen en het RK Gymnasium Rolduc in Kerkrade. Na haar studie begon ze te werken voor Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch en voor andere culturele instellingen in Noord-Brabant en Limburg. Vanaf 1996 tot in 2015 was ze werkzaam als wetenschappelijk medewerker voor het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Titel en diploma’s zijn voor haar nooit van belang geweest, maar worden wel gevraagd in het kader van achtergrond.

Renate begon met het inrichten van een historisch café in een 18de eeuwse boerderij uit Budel, deed tal van andere presentaties, werkte in 2008-2011 met JippiejajeeTV en Idemdito Arnhem aan 15 filmportretten van migranten, in 2011-2012 met PerspektStudios en Studio Louter aan de Westerstraat Amsterdam, Komen en gaan in de Jordaan en aan Museumwoningen van Volkshuisvesting in Arnhem. Betrokken bij onderzoek naar diverse ‘vensters’ van de canon van Nederland en nam deel aan de Sectie Culturen van de Nederlandse Museumvereniging.

Concepten over culturele identiteit en cultuurhistorische vraagstukken voor teksten en presentaties vormen een belangrijke kern van werkzaamheden en ervaring. Theorie gaat samen met onderzoek en idee over aanpak en haalbaarheid van projecten.

 

 

Advertenties